Нова верзија на виртуелна валута – ова е криптовалутата „Stellar“

Пазарот на криптовалути е толку развиен, што се чини дека нема да се креира ниедна нова е-монета, која би можела да го привлече вниманието на поголем број клиенти. За среќа развојот и понатаму трае, на што укажува криптовалутата Stellar“, често именувана како „нова верзија на виртуелна монета“.

Иновација во светот на виртуелните монети

„Stellar“, со кратенка XLM, е обемна и отворено-изворна платформа базирана на јавната и проширена верзија на blockchain мрежата. Создадена е со цел да се изгради посредник кој овозможува поврзување на продукти и услуги достапни низ целиот свет, без потреба од учество на банките. Платформата требаше да гарантира целосна независност при вршење на трансакции и плаќања. Ова стана возможно, кога „Stellar“ стана ефикасна мрежа за плаќање овозможувајќи реализација на сите плаќања со моментална потврда без малку со минимална наплата. „Stellar“ е создадена за меѓународни претприемачи, бизнисмени, корпорации и фанансиери од целиот свет, кои не сакаат да се ограничуваат само со банкарските услуги. Луѓе и субјекти кои бараат брза, сигурна и скоро бесплатна платформа за плаќање. „Stellar“ се покажа како совршено решение.

Важен елемент на платформата е Stellar Lumens“, односно криптовалута со инфлациски карактер ослободена од максималната ограничена понуда. Благодарение на ова „Stellar“ еволуираше во еден од најразвиените системи на е-монети достапни на пазарот.

Како да се револуционизира пазарот на виртуелни монети … историја на „Stellar

„Stellar“ моментално работи како виртуелна платформа со сопствена криптовалута Lumen. Називот на системот потекнува од придавката „ѕвездени“, а на е-монетата од основната единица мерка за прозрачен флукс. Сепак пред Stellar“ да стане визија за иднината, морал да помине неколку развојни фази.

„Stellar“ започна со работа во 2014 година, благодарение на програмерот Једа Калеб (Jeda Caleb) и правникот Јоице Кима (Joyce Kima). Тие со заеднички сили ја стартуваа страницата под назив „Secret Bitcoin Projeck”, чија вистинска цел беше да ги анализира недостатоците на Биткоин и да собере професионалци, за создавање на нова и подобра е-монета. Ова беше возможно, бидејќи изумителите веќе имаа  искуство на пазарот на е-монети. Једа Калеб е творец на една од првите крипто берзи – Mt.Gox и работел на развој на е-монетата Ripple, додека пак Јоице Кима се специјализирал за инвестициско право.

Кога податоците и тимот беа обезбедени, тие ја основаа непрофитната организација – „Stellar“ Foundation, чија цел беше создавање платформа која ќе осигура пристап до финансиски услуги на жителите од неразвиените земји. Оваа идеа брзо доби поддршка, благодарение на што организацијата доби поддршка во висина од 25 милиони долари, што резултираше со 3 милиони корисници и 15 милиони капитализација.

Наредните години „Stellar“ и натаму се развиваше. Во април 2015 година беше воведен нов изворен код, кој ги елиминираше проблемите со поврзувањето и ги поправи ефикасноста и безбедноста на мрежата. Во мај 2016 година започна соработка со Deloitte Digital Bank, чија цел беше создавање на меѓународна клиринг мрежа. Една година подоцна воведен е проект наречен InterStellar, кој требаше да создаде децентрализирана берза StellarX и да го воведе протоколот Lightning Network. Постојаната работа за усовршување на платформата овозможи Stellar да се најде на крипто берзата, каде што ужива голем интерес.

 

Современа технологија и современи можности

„Stellar“ е отворено-изворна платформа базирана на проширена верзија на blockchain мрежа и поседува сопствена е-монета „Stellar“ Lumens. Овој систем дозволува издавање токени, базирање на сопствена берза  DEX и многу други можности.

Една од нив е практична можност за вршење трансакции и градење пазари засновани врз сите видови финансиски инструменти, што значи, дека преку „Stellar“ може да се издадат произволен број активатори во форма на токен. Системот овозможува не само размена на други е-монети, туку и валути, хартии од вредност и суровини, што го прави универзална инвестициска платформа. Покрај тоа било која организација може да ги интегрира своите услуги со „Stellar“ мрежата преку сервер за премостување, односно brigde server.

Постојаната работа на развојот на „Stellar“ причинила, да овој систем, не само што ги надмина сите очекувања, туку исто така стана револуционерна платформа за посредување во инвестициските операции, која поседува сопствена криптовалута – Lumens.

„Stellar“ Lumens е криптовалута со инфлациски карактер со фиксна стапка на инфлација од 1% годишно, која не поседува максимално ограничена понуда. Благодарение на ова Lumens се користи за покривање на трансакциски провизии во мрежата.

Безбедно складирање – како да добиете и чувате „Stellar“?

Развојот на „stellar“ причинил, да оваа платформа се издигне над класичната перцепција за криптовалутите и стане интегрален систем за плаќање. Се чинеше, дека ќе биде користена исклучиво од професионалци. Во реалноста, сепак може да се купи и складира скоро како секоја друга криптовалута. Постои една мала разлика. „Stellar“ има поголеми барања кога се работи за складирањето.

Повеќето криптовалути се чуваат на класични платформи кои нудат пристап до виртуелен паричник. Неговото поставување е релативно едноставно, затоа не бара толку многу специјалистичко знаење. Нешто поразлично е со „Stellar“, чија современа технологија има потреба од соодветно прилагоден систем за е-паричник. Поради ова понеискусните инвеститори може да имаат проблеми при изборот на соодветна платформа со виртуелен паричник.

Во ваков случај добро е да се искористи помош од посредници, кои сами бираат платформа и отвораат сметка на неа. Дополнително за да се избегне кражба на податоците за најава, тие се достапни исклучиво офлајн и се праќаат до клиентот. На овој начин меѓу другото функционира Пакетот Stellar.