Μια νέα έκδοση του εικονικού νομίσματος – ιδού το κρυπτονόμισμα Stellar

Η αγορά κρυπτονομισμάτων είναι τόσο ανεπτυγμένη που φαίνεται ότι δεν θα δημιουργηθεί κάποιο νέο ηλεκτρονικό νόμισμα που θα μπορούσε να προσελκύσει την προσοχή ενός ευρέος φάσματος πελατών. Ευτυχώς, η ανάπτυξη συνεχίζεται, όπως υποδεικνύεται από το κρυπτονόμισμα Stellar, που συχνά αναφέρεται ως «μια νέα έκδοση εικονικού νομίσματος».

Καινοτομία στον κόσμο των εικονικών νομισμάτων

Το Stellar, που φέρει τη συντομογραφία XLM, είναι μια εκτεταμένη πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα που βασίζεται στη δημόσια και εκτεταμένη έκδοση του δικτύου blockchain. Δημιουργήθηκε με στόχο τη δόμηση ενός μεσολαβητή που θα καθιστά δυνατό τον συνδυασμό προϊόντων και υπηρεσιών που διατίθενται σε όλο τον κόσμο, χωρίς την ανάγκη συμμετοχής των τραπεζών. Η πλατφόρμα ήταν να εγγυηθεί την πλήρη ανεξαρτησία κατά την πραγματοποίηση μεταφορών και πληρωμών. Και τούτο κατέστη εφικτό μιας και το Stellar εξελίχθηκε σε ένα αποτελεσματικό δίκτυο πληρωμών ικανό να πραγματοποιεί όλες τις πληρωμές με άμεση επιβεβαίωση και σχεδόν μηδενικό κόστος.

Το Stellar δημιουργήθηκε έχοντας κατά νου τις διεθνείς επιχειρήσεις, τους επιχειρηματίες, τις εταιρείες και τους χρηματοδότες από όλο τον κόσμο που δεν ήθελαν να περιορίζονται στις τραπεζικές υπηρεσίες. Για άτομα και οντότητες που αναζητούν μια γρήγορη, αξιόπιστη και σχεδόν δωρεάν πλατφόρμα πληρωμών. Το Stellar αποδείχθηκε εδώ η τέλεια λύση.

Ένα σημαντικό στοιχείο της πλατφόρμας είναι το Stellar Lumens, δηλαδή ένα κρυπτονόμισμα με πληθωριστικό χαρακτήρα χωρίς περιορισμούς όσον αφορά στη μέγιστη προσφορά. Ως αποτέλεσμα, το Stellar έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο εκτεταμένα συστήματα ηλεκτρονικών νομισμάτων που διατίθεται στην αγορά.

Πώς επαναστατικοποιείται η εικονική αγορά νομισμάτων… δηλαδή η ιστορία του Stellar

Το Stellar λειτουργεί επί του παρόντος ως εικονική πλατφόρμα με το δικό της κρυπτονόμισμα, το Lumen. Το όνομα του συστήματος προέρχεται από το επίθετο «αστρικό», δηλαδή ένα ηλεκτρονικό νόμισμα από τη βασική μονάδα ροής φωτός. Πριν όμως το Stellar αποδειχθεί ένα όραμα για το μέλλον, έπρεπε να περάσει από μερικά στάδια ανάπτυξης.

Οι εργασίες επί του Stellar ξεκίνησαν το 2014, από τον προγραμματιστή Jed Caleb και την δικηγόρο Joyce Kim. Οι δυο τους δημιούργησαν από κοινού έναν ιστότοπο με την ονομασία «Secret Bitcoin Project», του οποίου ο πραγματικός σκοπός ήταν να αναλύσει τα μειονεκτήματα του Bictoin και να συγκεντρώσει ειδικούς ώστε να δημιουργήσουν ένα νέο και καλύτερο ηλεκτρονικό νόμισμα. Αυτό ήταν δυνατό επειδή οι δημιουργοί είχαν ήδη εμπειρία στην αγορά του ηλεκτρονικού νομίσματος. Ο Jed Caleb ήταν ο δημιουργός ενός εκ των πρώτων κρυπτοχρηματιστηρίων – του Mt.Gox, και είχε εργαστεί στην ανάπτυξη του ηλεκτρονικού νομίσματος Ripple, ενώ η Joyce Kim ειδικεύονταν στην επενδυτική νομοθεσία.

Όταν μπόρεσαν να συλλεχθούν τα δεδομένα και δημιουργήθηκε η ομάδα, ίδρυσαν έναν μη-κερδοσκοπικό οργανισμό – το Stellar Foundation, του οποίου στόχος ήταν να δημιουργήσει μια πλατφόρμα που να παρέχει πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες σε κατοίκους αποκλεισμένων χωρών. Η ιδέα κέρδισε γρήγορα υποστηρικτές και έτσι ο οργανισμός έλαβε υποστήριξη ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν 3 εκατομμύρια χρήστες και η κεφαλαιοποίηση να ανέλθει στα 15 εκατομμύρια.

Τα επόμενα χρόνια σημειώθηκε περαιτέρω ανάπτυξη του Stellar. Τον Απρίλιο του 2015, εισήχθη ένας νέος πηγαίος κώδικας που εξάλειψε τα προβλήματα συνδεσιμότητας και βελτίωσε την απόδοση και την ασφάλεια του δικτύου. Τον Μάιο του 2016 ξεκίνησε η συνεργασία με την Deloitte Digital Bank, σκοπός της οποίας ήταν η δημιουργία ενός διεθνούς εκκαθαριστικού δικτύου. Ένα χρόνο αργότερα, ξεκίνησε ένα πρότζεκτ με την ονομασία InterStellar, στόχος του οποίου ήταν η δημιουργία του αποκεντρωμένου χρηματιστηρίου StellarX και η εισαγωγή του πρωτοκόλλου Lightning Network. Η συνεχής εργασία επί της βελτίωσης της πλατφόρμας είχε ως αποτέλεσμα το Stellar να βρεθεί και στο κρυπτοχρηματιστήριο, όπου απολαμβάνει μεγάλο ενδιαφέρον.

 

Σύγχρονη τεχνολογία και σύγχρονες δυνατότητες

Το Stellar είναι μια πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα που βασίζεται σε μια εκτεταμένη έκδοση του δικτύου blockchain και διαθέτει το δικό της ηλεκτρονικό νόμισμα, το Stellar Lumens. Αυτό το σύστημα επιτρέπει την έκδοση κερμάτων, την στήριξη στο δικό του αποκεντρωμένο χρηματιστήριο DEX και πολλές άλλες δυνατότητες.

Μία από αυτές είναι η πρακτική δυνατότητα πραγματοποίησης συναλλαγών και οικοδόμησης αγορών με βάση όλους τους τύπους χρηματοοικονομικών μέσων, πράγμα που σημαίνει ότι μέσω του Stellar μπορεί κανείς να εκδώσει οποιοδήποτε ενεργητικό με τη μορφή κέρματος. Το σύστημα όχι μόνο επιτρέπει την ανταλλαγή άλλων ηλεκτρονικών νομισμάτων, αλλά και αξιών, χρεογράφων και πρώτων υλών, γεγονός, χάρη στο οποίο έχει καταστεί μια παγκόσμια επενδυτική πλατφόρμα. Επιπλέον, οποιοσδήποτε οργανισμός μπορεί να ενσωματώσει τις υπηρεσίες του με το δίκτυο Stellar μέσω ενός γεφυρικού διακομιστή, δηλαδή ενός brigde server.

Η τακτική εργασία για την ανάπτυξη του Stellar έκανε αυτό το σύστημα όχι μόνο να ικανοποιήσει όλες τις προσδοκίες, αλλά επίσης να μετατραπεί σε μια επαναστατική πλατφόρμα για ενδιάμεσες επενδυτικές πράξεις, η οποία διαθέτει το δικό της κρυπτονόμισμα – το Lumens.

Το Stellar Lumens είναι ένα πληθωριστικό κρυπτονόμισμα με σταθερό ρυθμό πληθωρισμού έως και 1% ετησίως, το οποίο δεν έχει περιορισμένη μέγιστη προσφορά. Χάρη σε αυτό, το Lumens χρησιμοποιείται για την κάλυψη πάγιων χρεώσεων κατά τις συναλλαγές στο δίκτυο.

Ασφαλής φύλαξη – πως αγοράζουμε και διατηρούμε το Stellar;

Η ανάπτυξη του stellar είχε ως αποτέλεσμα αυτή η πλατφόρμα να ξεπεράσει την κλασική αντίληψη περί κρυπτονομισμάτων και να γίνει ένα αναπόσπαστο σύστημα πληρωμών. Φαινόταν ότι θα χρησιμοποιηθεί μόνο από επαγγελματίες. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, μπορεί κανείς να το αγοράσει και να το αποθηκεύσει όπως σχεδόν κάθε άλλο κρυπτονόμισμα. Υπάρχει όμως μια μικρή διαφορά. Διότι το Stellar έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις όσον αφορά στην αποθήκευσή του.

Τα περισσότερα κρυπτονομίσματα διατηρούνται σε κλασικές πλατφόρμες που προσφέρουν πρόσβαση σε κάποιο εικονικό πορτοφόλι. Η δημιουργία ενός πορτοφολιου είναι σχετικά απλή, επομένως δεν απαιτεί και τόσο εξειδικευμένες γνώσεις. Τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά στην περίπτωση του Stellar, του οποίου η σύγχρονη τεχνολογία χρειάζεται ένα ορθώς προσαρμοσμένο σύστημα ηλεκτρονικού πορτοφολιού. Έτσι, οι λιγότερο έμπειροι επενδυτές ενδέχεται να δυσκολευτούν κατά την επιλογή της σωστής πλατφόρμας εικονικού πορτοφολιού.

Σε αυτήν την περίπτωση, αξίζει να χρησιμοποιήσει κανείς τη βοήθεια διαμεσολαβητών, οι οποίοι επιλέγουν οι ίδιοι την πλατφόρμα και δημιουργούν έναν λογαριασμό σε αυτήν. Επιπλέον, για να αποφευχθεί η κλοπή των κωδικών πρόσβασης, αυτοί διατίθενται μόνο στην έκδοση offline και αποστέλλονται στον πελάτη. Ετσι λειτουργεί μεταξύ άλλων και το Πακέτο Stellar.