Yeni nesil dijital para birimi – kripto para Stellar
Dijital para piyasası oldukça gelişmiş olduğundan, geniş bir müşteri kitlesinin dikkatini çekebilecek yeni bir dijital paranın oluşturulmasının mümkün olmadığı sanılmaktaydı. Neyse ki gelişim hız kaybetmeden devam etmektedir. Bunun en iyi göstergesi, sık sık “yeni nesil dijital para” olarak adlandırılan Stellar’dır.
Sanal para dünyasında yenilik
XLM kısaltmasını kullanan Stellar, blockchain ağının umuma açık ve genişletilmiş bir versiyonuna dayanan açık kaynak kodlu bir platformdur. Dünya genelindeki ürün ve hizmetleri banka aracılığı olmaksızın bir araya getiren bir aracının oluşturulması amacıyla ortaya çıkmıştır. Platform, ödeme ve para transferi işlemlerinin tam bağımsız bir şekilde yapılmasını mümkün hale getirmektedir. Stellar, neredeyse sıfır masrafla ve anında teyitli ödeme işlemlerinin gerçekleştirilmesini sağlayan verimli bir ödeme ağıdır.
Stellar, tüm dünyadan, banka hizmetleriyle kendilerini sınırlamak istemeyen uluslararası işletmeler, iş adamları, büyük şirketler ve finans uzmanlarına yönelik olarak oluşturulmuştur. Stellar, hızlı, etkili ve neredeyse ücretsiz bir ödeme platformu arayan kişi ve kuruluşlar için ideal bir çözüm haline gelmiştir.
Enflasyon özellikli ve maksimum arz kısıtlaması olmayan bir dijital para olan Stellar Lumens, platformun önemli bir öğesidir. Bu sayede Stellar piyasanın en gelişmiş dijital para sistemlerinden biri haline gelmiştir.
Dijital para piyasasında devrim: Stellar’ın geçmişi
Stellar günümüzde Lumen adlı kendine ait bir dijital para birimi bulunan sanal bir platform olarak hizmet vermektedir. Sistemin adı “yıldız gibi” anlamına gelen bir sıfattan türetilmiştir. Dijital paranın adı ise ışık akışı ölçü biriminden alınmıştır. Geleceğin vizyonu haline gelmeden önce Stellar’ın bazı gelişim evrelerini tamamlaması gerekmektedir.
Stellar, programcı Jed Caleb ve avukat Joyce Kim tarafından 2014 yılında kurulmuştur. Bunların ortaklaşa kurdukları “Secret Bitcoin Project” adlı sitenin asıl amacı, Bitcoin’in hatalarını bulmak ve yeni ve daha iyi bir dijital para oluşturmak için çeşitli uzmanları bir araya getirmekti. Bu projenin hayata geçirilmesi, bu kişilerin dijital para piyasasında tecrübelerinin bulunması sayesinde mümkün hale gelmiştir. Jed Caleb ilk dijital para borsalarından biri olan Mt.Gox’un kurucusudur. Ayrıca Ripple dijital para birimi üzerinde çalışmıştır. Joyce Kim ise yatırım hukuku uzmanıdır.
Verileri ve ekibi bir araya getirdikten sonra bunlar Stellar Foundation adlı bir vakıf kurmuşlardır. Vakfın amacı, dışlanmış ülkelerin vatandaşlarına finans hizmetlerine erişim sağlayan bir platform oluşturmaktır. Bu fikir oldukça hızlı bir şekilde dikkat çekmiştir. Bu sayede vakıf 25 milyon dolarlık destek almıştır. Böylece platformun kullanıcı sayısı 3 milyona, sermayesi ise 15 milyona çıkmıştır.
Stellar sonraki yıllarda gelişmeye devam etmiştir. Nisan 2015’te bağlantı hatalarını gideren ve ağın verimini ve güvenliğini artıran yeni bir kaynak kodu oluşturulmuştur. Mayıs 2016’da Deoitte Digital Bank şirketi ile işbirliğine başlanmıştır. İşbirliğinin amacı, uluslararası para transferi sisteminin kurulmasıdır. Bir yıl sonra InterStellar adlı bir proje hayata geçirilmiştir. Projenin amacı, StellarX adlı, merkezi bulunmayan bir borsanın kurulması ve Lightning Network protokolünün oluşturulmasıdır. Platformun sürekli geliştirilmesi sayesinde Stellar ayrıca dijital borsalarda da işlem görmeye başlamış ve birçok yatırımcının ilgisini çekmiştir.
Modern teknoloji, modern olanaklar
Stellar, blockchain ağının genişletilmiş bir versiyonuna dayanan, Stellar Lumens aldı kendine ait dijital para birimi bulunan açık kaynak kodlu bir platformdur. Sistem, token emisyonuna, kendine ait ve merkezi olmayan DEX borsasının kullanımına ve diğer birçok işleme izin vermektedir.
Bu işlemlerden biri, her türü finans aracına dayanan işlemlerin gerçekleştirilmesi ve piyasaların oluşturulmasıdır. Böylece Stellar aracılığıyla her türlü varlığın token halinde emisyonunun gerçekleştirilmesi mümkündür. Sistem, dijital paraların yanı sıra dövizlerin, hisse senetlerinin ve hammaddelerin takasına da izin verdiğinden evrensel bir yatırım platformu haline gelmiştir. Dahası, her kuruluş, kendi hizmetlerini Stellar ağına bridge server adı verilen bir köprü sunucu yardımıyla entegre edebilmektedir.
Sürekli olarak geliştirilmesi sayesinde Stellar beklentilere ayak uydurabilmiş ve kendine ait dijital para birimi Lumens ile yatırım işlemlerinde mükemmel bir aracı platform haline gelmiştir.
Enflasyon özellikli bir dijital para birimi olan Stellar Lumens’in yıllık sabit enflasyon oranı %1’dir. Bu para biriminin maksimum arz kısıtlaması yoktur. Bu nedenle Lumens ağdaki işlem komisyonlarının ödenmesinde de kullanılmaktadır.
Güvenli muhafaza – Stellar nasıl alınır ve muhafaza edilir?
Sürekli gelişmesi nedeniyle Stellar klasik dijital para birimlerinin arasından sıyrılmayı başarmış ve entegre bir ödeme sistemi haline gelmiştir. İlk bakışta Stellar’ın sadece profesyonellere yönelik olduğu düşünülebilir. Ancak, Stellar’ın diğer dijital paralar gibi satın alınması ve muhafaza edilmesi mümkündür. Küçük bir farkla. Stellar’ın muhafaza edilmesi ile ilgili şartlar biraz daha sıkıdır.
Dijital paraların birçoğu sanal cüzdan hizmeti sağlayan geleneksel platformlarda muhafaza edilebilirler. Böyle bir sanal cüzdanın oluşturulması oldukça kolaydır ve uzmanlık gerektirmez. Ancak Stellar’ın modern teknolojisi, uygun bir e-cüzdan sisteminin kullanılmasını gerektirmektedir. Bu nedenle tecrübesiz yatırımcılar, sanal cüzdan hizmeti sağlayan uygun bir platform bulmakta zorluk çekebilirler.
Bu durumda aracıların hizmetlerinden yararlanmakta fayda vardır. Bu aracılar yatırımcının adına bir platform bulurlar ve hesap açarlar. Ayrıca, giriş bilgilerinin çalınmasını engellemek amacıyla bu bilgiler çevrim dışı olarak müşteriye gönderilmektedir. Stellar Paketi gibi paketler bu şekilde tasarlanmıştır.