Nova različica virtualne valute – to je kriptovaluta Stellar

Trg kriptovalut je tako razvit, da se zdi, da ne bo ustvarjen noben nov e-kovanec, ki bi lahko pritegnil pozornost širokega kroga kupcev. Na srečo razvoj še vedno traja, na kar kaže kriptovaluta Stellar, ki se pogosto imenuje “nova različica virtualnega kovanca”.

Inovacija v svetu virtualnih kovancev

Stellar, ki je označen s kratico XLM, je obsežna in odprtokodna platforma, ki temelji na javni in razširjeni različici blockchain omrežja. Ustvarjena je bila kot posrednik, ki omogoča kombinacijo izdelkov in storitev, ki so na voljo po vsem svetu, ne da bi morale sodelovati banke. Platforma naj bi zagotovila popolno neodvisnost pri nakazilih in plačilih. To je postalo mogoče, saj je Stellar postal plačilna mreža, ki omogoča izvedbo raznovrstnih plačil s takojšnjo potrditvijo pri skoraj ničnih stroških.

Stellar je bil ustvarjen z mislijo na mednarodne podjetnike, poslovneže, korporacije in finančnike z vsega sveta, ki se niso želeli omejiti na bančne storitve. Ljudje in subjekti, ki iščejo hitro, zanesljivo in skoraj brezplačno plačilno platformo. Stellar se je tu izkazal za idealno rešitev.

Pomemben element platforme je Stellar Lumens, torej kriptovaluta inflacijske narave brez omejene maksimalne ponudbe. Zahvaljujoč temu se je Stellar razvil v enega izmed najbolj obširnih sistemov e-kovancev, dostopnih na trgu.

Kako revolucionizirati trg virtualnih kovancev … torej zgodba Stellarja

Stellar trenutno deluje kot virtualna platforma z lastno kriptovaluto Lumen. Ime sistema izhaja iz pridevnika “zvezden”, e-kovanci pa od osnovne enote merjenja svetlobnega toka. Preden pa se je Stellar izkazal za vizijo prihodnosti, je moral iti skozi nekaj faz razvoja.  

Delo nad Stellarjem se je začelo leta 2014, zahvaljujoč programerju Jedu Calebu in odvetniku Joyce Kimu. Skupaj sta odprla spletno mesto z imenom “Secret Bitcoin Projeck”, katerega dejanski namen je bil analizirati slabosti Bictoina in zbrati strokovnjake za ustvarjanje novega in boljšega e-kovanca. To je bilo mogoče, ker sta že imela izkušnje na trgu e-kovancev. Jed Caleb je bil ustvarjalec ene prvih borz kriptovalut – Mt.Gox in je delal na razvoju e-kovanca Ripple, Joyce Kim pa se je specializiral za investicijsko pravo.

Ko so bili podatki in ekipa zbrani, sta ustanovila neprofitno organizacijo – Stellar Foundation, katere cilj je bil ustvariti platformo, ki bo prebivalcem izključenih držav omogočala dostop do finančnih storitev. Ideja je hitro pridobila privržence, zahvaljujoč temu je organizacija prejela 25 milijonov dolarjev podpore, kar je povzročilo 3 milijone uporabnikov in 15 milijonsko kapitalizacijo.

Naslednja leta so pomenila nadaljnji razvoj Stellarja. Aprila 2015 je bila predstavljena nova izvorna koda, ki je odpravila težave s povezljivostjo ter izboljšala zmogljivost in varnost omrežja. Maja 2016 se je začelo sodelovanje z Deloitte Digital Bank, katerega cilj je bil ustvariti mednarodno računovodsko mrežo. Leto kasneje je bil predstavljen projekt InterStellar, ki naj bi ustvaril decentralizirano izmenjavo StellarX in uvedel protokol Lightning Network. Neprekinjeno delo na izboljšanju platforme je pomenilo, da je tudi Stellar našel pot do kripto borz, na katerih zanj vlada veliko zanimanje.

 

Sodobna tehnologija in sodobne možnosti

Stellar je odprtokodna platforma, ki temelji na razširjeni različici blockchain omrežja in ima svoj e-kovanec Stellar Lumens. Ta sistem omogoča izdajo žetonov, temelji na svoji decentralizirani borzi DEX in številne druge možnosti.

Ena izmed njih je praktična možnost izvajanja transakcij in gradnje trgov na podlagi vseh vrst finančnih instrumentov, kar pomeni, da se lahko prek Stellarja izda katero koli sredstvo v obliki žetona. Sistem ne omogoča le izmenjave drugih e-kovancev, temveč tudi valut, vrednostnih papirjev in surovin, zaradi česar je postal univerzalna investicijska platforma. Poleg tega lahko katera koli organizacija integrira svoje storitve z omrežjem Stellar prek mostnega strežnika, to je strežnika bridge.

Redno delo na razvoju Stellarja je omogočilo, da ta sistem ni izpolnil samo vseh pričakovanj, temveč je postal tudi revolucionarna posredniška platforma investicijskih operacij, ki ima svojo kriptovaluto – Lumens.    

Stellar Lumens je inflacijska kriptovaluta s fiksno stopnjo inflacije do 1 % na leto, ki nima omejene maksimalne ponudbe. Zahvaljujoč temu se Lumens uporablja za kritje provizij za transakcije v omrežju.

Varno shranjevanje – kako kupiti in hraniti Stellara?

Z razvojem Stellarja je ta platforma presegla klasično dojemanje kriptovalut in postala celovit plačilni sistem. Zdelo bi se, da jo bodo uporabljali samo profesionalci. V resnici pa se jo lahko kupi in shranjuje kot vsako drugo kriptovaluto. Obstaja pa ena majhna razlika. Stellar ima večje zahteve glede hranjenja.

Večina kriptovalut se drži na klasičnih platformah, ki ponujajo dostop do virtualne denarnice. Njena osnova je razmeroma preprosta, zato ne zahteva takšnega strokovnega znanja. Nekoliko drugače v primeru Stellarja, katerega sodobna tehnologija potrebuje ustrezno prilagojen sistem e-denarnice. Posledično lahko manj izkušeni vlagatelji težko izberejo pravo platformo navidezne denarnice.

V tem primeru je vredno uporabiti pomoč posrednikov, ki samostojno izberejo platformo in na njej ustanovijo račun. Da bi se izognili kraji loginov, so ti na voljo le v različici brez povezave in poslane stranki. Tako med drugim deluje Paket Stellar.