Nova verzija virtualne valute – kriptovaluta Stellar

Tržište kriptovaluta toliko je već razvijeno da bi se moglo činiti da neće biti stvorena nova e-valuta koja bi mogla privući pažnju širokog kruga klijenata. Srećom, razvoj se nastavlja, a na to ukazuje kriptovaluta Stellar, koja se često naziva “novom verzijom virtualnog novca”.

Inovacija u svijetu virtualnih valuta

Stellar, označena kraticom XLM, predstavlja razrađenu i open-source platformu koja se temelji na javnoj i proširenoj verziji blockchain mreže. Stvorena je radi izgradnje posrednika koji omogućava spajanje proizvoda i usluga dostupnih u cijelom svijetu, bez potrebe za sudjelovanjem banaka. Platforma je trebala jamčiti punu neovisnost prilikom obavljanja transakcija i plaćanja. Ispostavilo se da je to moguće jer je Stellar postao učinkovita platna mreža za sva plaćanja s momentalnom potvrdom i to gotovo bez troškova.

Stellar je stvoren za međunarodne poduzetnike, poslovne ljude, korporacije i financijere iz cijelog svijeta koji se nisu željeli ograničiti na bankarske usluge. Za ljude i entitete koji traže brzu, pouzdanu i gotovo besplatnu platformu za plaćanje. Ispostavilo se da je Stellar savršeno rješenje.

Važan element platforme je Stellar Lumens, odnosno kriptovaluta inflatorne prirode, lišena ograničene maksimalne ponude. Kao rezultat toga, Stellar se razvio u jedan od najopsežnijih sustava e-valute dostupnih na tržištu.

Kako napraviti revoluciju na tržištu kriptovaluta… odnosno priča o Stellaru

Stellar trenutno funkcionira kao virtualna platforma s vlastitom kriptovalutom Lumen. Naziv sustava dolazi od pridjeva “zvjezdan”, a e-novčići od osnovne jedinice svjetlosne zrake. Međutim, prije nego što se Staller pokazao kao vizija budućnosti, morao je proći kroz nekoliko faza razvoja.  

Rad na Stellaru započeo je 2014. godine, zahvaljujući programeru Jedu Calebu i pravniku Joyceu Kimu. Gospoda su zajednički pokrenula web stranicu nazvanu “Secret Bitcoin Projeck”, čija je stvarna svrha bila analizirati nedostatke Bictoina i okupiti stručnjake za izradu nove i bolje e-valute. To je bilo moguće jer su začetnici već imali iskustva na tržištu e-valuta. Jed Caleb bio je tvorac jedne od prvih burzi kriptovaluta – Mt.Gox i radio je na razvoju e-valute Ripple, dok se Joyce Kim specijalizirao u području investicijskog prava.

Kad su prikupljeni podaci i tim, gospoda su osnovala neprofitnu organizaciju – Stellar Foundation, čiji je cilj bio stvoriti platformu koja će omogućiti pristup financijskim uslugama za stanovnike isključenih zemalja. Ideja je brzo dobila pristalice, zahvaljujući čemu je organizacija dobila potporu od 25 milijuna dolara, što je rezultiralo s 3 milijuna korisnika i 15 milijuna kapitalizacija.

Sljedećih godina Stellar je doživio daljnji razvoj. U travnju 2015. godine predstavljen je novi izvorni kod koji je eliminirao probleme s povezivanjem i poboljšao mrežne performanse i sigurnost. U svibnju 2016. godine započeta je suradnja s Deloitte Digital Bank čiji je cilj bio stvoriti međunarodnu mrežu. Godinu dana kasnije predstavljen je projekt nazvan InterStellar, koji je trebao stvoriti decentraliziranu StellarX burzu i uvesti protokol Lightning Network. Zbog stalnog rada na poboljšanju platforme, Stellar je također pronašao put do kriptoburze, na kojij uživa veliku popularnost.

 

Osnova suvremene tehnologije i suvremenih mogućnosti

Stellara je open-source platforma koja se temelji na proširenoj verziji blockchain mreže i ima vlastitu e-valutu Stellar Lumens. Ovaj sustav omogućuje izdavanje tokena, oslanjanje na vlastitu decentraliziranu DEX burzu i pruža mnoge druge mogućnosti.

Jedna od njih je praktična mogućnost obavljanja transakcija i izgradnje tržišta na temelju svih vrsta financijskih instrumenata, što znači da putem Stellara možete izdati bilo koje aktive u obliku tokena. Sustav omogućuje ne samo razmjenu ostalih e-kovanica, već i valuta, vrijednosnih papira i sirovina, zahvaljujući čemu je postao univerzalna investicijska platforma. Uz to, svaka organizacija može integrirati svoje usluge s mrežom Stellar putem mostovnog poslužitelja, tj. brigde poslužitelja.

Redoviti rad na razvoju Stellar-a učinio je da sustav nije samo ispunio sva očekivanja, već je postao i revolucionarna platforma za posredovanje u investicijskim operacijama, koja ima vlastitu kriptovalutu – Lumens.    

Stellar Lumens inflatorna je kriptovaluta s fiksnom stopom inflacije do 1% godišnje, koja nema ograničenu maksimalnu ponudu. Zahvaljujući tome, Lumens se koristi za pokrivanje naknada za transakcije u mreži.

Sigurno čuvanje – kako dobiti i držati Stellar?

Razvoj Stellar-a učinio je da ova platforma daleko nadilazi klasičnu percepciju kriptovaluta i postaje integralni sustav plaćanja. Činilo bi se da će ga koristiti samo profesionalci. U biti, međutim, može se kupiti i pohraniti kao i gotovo svaka druga kriptovaluta. Postoji jedna mala razlika. Stellar ima veće zahtjeve kada je u pitanju pohrana.

Većina kriptovaluta čuva se na klasičnim platformama koje nude pristup virtualnom novčaniku. Otvaranje istog je relativno jednostavno, pa ne zahtijeva tako stručno znanje. Nešto drugačije je u slučaju Stellar-a, čija suvremena tehnologija zahtijeva pravilno prilagođen sustav e-novčanika. Kao rezultat toga, manje iskusnim investitorima može biti teško odabrati pravu platformu s virtualnim novčanikom.

U ovom slučaju vrijedi koristiti pomoć posrednika koji samostalno biraju platformu i otvaraju račun na njoj. Osim toga, kako bi se izbjegla krađa korisničkih imena, ona su dostupna samo u offline verziji i šalju se klijentu. Na ovom principu funkcionira i Paket Stellar.