Нова версия на виртуална валута – това е криптовалутата Stellar

Пазарът за криптовалута е толкова развит, че си мислехме, че няма да бъде създадена нова електронна монета, която да може да фокусира вниманието на широк кръг от клиенти. За щастие, развитието продължава, а за това говори криптовалутата Stellar, често наричана „нова версия на виртуалните монети“.

Иновация в света на виртуалните монети

Stellar се означава със съкращението XLM, това е обширно изградената и с отворен източник платформа, основаваща се на публична и разширена версия на блокчейн мрежата. Създадена е, за да създаде посредник, благодарение на който да могат да се комбинират продукти и услугите, достъпни по целия свят, без необходимост от участие на банките. Платформата е трябвало да гарантира пълна независимост по време на извършване на преводи и плащания. Това се оказва възможно, когато Stellar се превръща в ефективна разплащателна мрежа, която дава възможност за реализиране на всякакви плащания с незабавно потвърждение при почти нулеви такси.

Stellar е създаден с мисъл за международните предприемачи, бизнесмени, корпорации и финансисти от целия ​​свят, които не искат да се ограничават до банковите услуги. Хора и фирми, които търсят бърза, надеждна и почти безплатна платформа за разплащане. В този случай Stellar все оказа идеалното решение.      

Съществен елемент на платформата е Stellar Lumens, или криптовалутата, която има инфлационен характер и няма ограничено максимално предлагане. Благодарение на това Stellar еволюира в една от най-развитите системи за електронни монети, предлагани на пазара.  

 

Как да революционизираме пазара на виртуалните монети… или историята на Stellar

Stellar в момента действа като виртуална платформа със собствена криптовалута Lumen. Наименованието на системата идва от прилагателното „звезден“, докато електронната монета носи името на основната единица за обозначаване на светлинния лъч. Преди обаче Stellar да се окаже с визия за бъдещето, е трябвало да премине през няколко етапа на развитие

Работата над Stellar започва през 2014 година от програмиста Джед Калеб и адвоката Джойс Ким. С общи усилия двамата стартират сайта с наименованието „Secret Bitcoin Projeck“, чиято истинска цел е да анализира отново дефектите на Биткойна (Bictoin) и да събере професионалисти за създаване на нова и подобрена електронна монета. Това е възможно, след като идейните създатели притежават вече опит на пазара за електронни монети. Джед Калеб е създател на една от първите криптоборси – Mt.Gox и работи по развитието на електронната монета Ripple, докато Джойс Ким специализира в инвестиционното право.   

Когато успяват да съберат данните и екипа, двамата основават организация с нестопанска цел – Stellar Foundation, чиято цел е създаването на платформа, която да осигурява достъп до финансови услуги за жители на страните, които са изключени. Тази идея бързо спечелва симпатизанти, благодарение на което организацията получава подкрепа в размер на 25 милиона долара, което пък води до 3 милиона потребители и 15 милиона пазарна капитализация.   

Следващите години развитието на Stellar продължава. През април 2015 година е въведен нов основен код, който елиминира проблемите със свързването и подобрява производителността и безопасността на мрежата. През май 2016 година започва сътрудничеството с концерна Deloitte Digital Bank, чиято цел е създаване на международна мрежа за разплащане. Година по-късно е въведен проект с името InterStellar, който има за задача да създаде децентрализираната борса StellarX и да вкара протокола Lightning Network. Непрестанната работа върху усъвършенстването на платформата помага на Stellar да попадне и на криптоборсата, където се радва на огромен интерес.

Модерна технология и съвременни възможности

Stellar е платформа с отворен източен код,  която се базира на разширена версия на блокчейн мрежата и разполага със собствена електронна монета Stellar Lumens. Тази система дава възможност за издаване на токени, основаващи се на собствената децентрализирана DEX борса и много други евентуални възможности.  

Една от тях е практическата възможност за извършване на транзакции и изграждане на пазари, които се базират на всякакви видове финансови инструменти, което означава, че посредством Stellar може да се извърши емисия на свободно избрани активи под формата на токени. Системата позволява не само обмяната на други електронни монети, но също и на валути, ценни книжа и суровини, благодарение на което се превръща в универсална инвестиционна платформа. Освен това всяка организация може да интегрира своите услуги с мрежата на Stellar посредством свързващия сървър или т. нар. brigde сървър.

Постоянната работа върху развитието на Stellar дава възможност тази система да отговори не само на всички очаквания, но също да се превърне в революционна платформа за посредничество при инвестиционни операции, като същевременно притежава собствена криптовалута – Lumens.      

Stellar Lumens е криптовалута с инфлационен характер с постоянен процент на инфлация, който достига 1% годишно и няма ограничено максимално предлагане. Благодарение на това Lumens се използва за покриване на таксите по транзакциите в мрежата.

 

Безопасно съхранение – как да придобием и държим Stellar?

Развитието на stellar направи така, че тази платформа излезе далеч извън класическото разбиране за криптовалута и се превърне в интегрална разплащателна система. Прогнозите бяха, че ще се използва единствено от професионалисти. В действителност обаче може да се набави и съхранява като почти всяка друга криптовалута. Има една малка разлика. Stellar има по-големи изисквания за съхранението.

Повечето криптовалути се съхраняват в класически платформи, които предлагат достъп до виртуален портфейл. Неговото създаване е сравнително просто, затова не изисква толкова специализирани познания. Малко по-различно е в случая със Stellar, чиято модерна технология се нуждае от подходящо адаптирана система за електронни портфейли. В резултат на това инвеститорите, които няма много опит, могат да имат проблем с избора на съответната платформа с виртуален портфейл.

В такъв случай е добре да се възползвате от помощта на посредници, които самостоятелно избират платформа и създават в нея акаунт. Допълнително, за да се избегне кражба на данни за вход, те се предоставят единствено в офлайн версия и се изпращат на клиента. На този принцип действа например Пакета Stellar.