Nová verzia virtuálnej meny – to je kryptomena Stellar

Trh s kryptomenami je tak rozvinutý, že by sa zdalo, že nevzniknú žiadne nové e-mince, ktoré by mohli prilákať pozornosť širokého spektra zákazníkov. Našťastie vývoj pokračuje, na čo poukazuje kryptomena Stellar, často označovaná ako „nová verzia virtuálnej mince“.

Inovácia vo svete virtuálnych mincí

Stellar, označený skratkou XLM, je rozsiahla a open-source platforma založená na verejnej a rozšírenej verzii blockchainovej siete. Bola vytvorená s cieľom vybudovať sprostredkovateľa umožňujúceho spojenie produktov a služieb dostupných na celom svete, bez potreby účasti bánk. Platforma mala zaručiť úplnú nezávislosť pri uskutočňovaní prevodov a platieb. Ukázalo sa, že je to možné, keď sa stal Stellar efektívnou platobnou sieťou umožňjúcou realizáciu všetkých platieb s okamžitým potvrdením pri takmer nulových nákladoch.

Stellar bol vytvorený pre medzinárodných podnikateľov, biznismenov, korporácie a finančníkov z celého sveta, ktorí sa nechceli obmedziť na bankové služby. Ľudí a subjekty hľadajúcich rýchlu, spoľahlivú a takmer bezplatnú platobnú platformu. Stellar sa tu ukázal ako ideálne riešenie.

Dôležitým prvkom platformy je Stellar Lumens, teda kryptomena inflačnej povahy, bez obmedzenej maximálnej ponuky. Vďaka tomu sa Stellar rozvinul na jeden z najrozsiahlejších systémov e-mincí dostupných na trhu.

Ako spôsobiť revolúciu na trhu s virtuálnymi mincami… alebo príbeh Stellaru

Stellar v súčasnosti funguje ako virtuálna platforma s vlastnou kryptomenou Lumen. Názov systému pochádza z prívlastku „hviezdny“ a názov e-mince zo základnej jednotky svetelného toku. Avšak predtým, ako sa Stellar ukázal ako vízia budúcnosti, musel prejsť niekoľkými vývojovými etapami.  

Práce na Stellare sa začali v roku 2014 vďaka programátorovi Jedovi Calebovi a právnikovi Joyce Kimovi. Páni spoločne spustili web s názvom „Secret Bitcoin Projeck“, ktorého skutočným účelom bolo analyzovať nevýhody Bictoinu a zhromaždiť špecialistov na vytvorenie novej a lepšej e-mince. Bolo to možné, pretože tvorcovia už mali skúsenosti na trhu s e-mincami. Jed Caleb bol tvorcom jednej z prvých búrz kryptomien – Mt. Gox a pracoval na vývoji e-mince Ripple, zatiaľ čo Joyce Kim sa špecializoval na investičné právo.

Keď sa podarilo zhromaždiť údaje a tím, páni založili neziskovú organizáciu – Stellar Foundation, ktorej cieľom bolo vytvoriť platformu poskytujúcu prístup k finančným službám pre obyvateľov vylúčených krajín. Tento nápad si rýchlo získal sympatizantov, vďaka čomu získala organizácia podporu vo výške 25 miliónov dolárov, čo malo za následok 3 milióny používateľov a 15 miliónov kapitalizácie.

Nasledujúce roky sú ďalším rozvojom Stellaru. V apríli 2015 bol predstavený nový zdrojový kód, ktorý eliminoval problémy s pripojením a zlepšil výkon a zabezpečenie siete. V máji 2016 sa začala spolupráca s Deloitte Digital Bank, ktorej cieľom bolo vytvorenie medzinárodnej zúčtovacej siete. O rok neskôr bol predstavený projekt s názvom InterStellar, ktorý mal vytvoriť decentralizovanú burzu StellarX a predstaviť protokol Lightning Network. Neustále práce na vylepšovaní platformy znamenali, že si Stellar našiel cestu aj na kryptoburzu, na ktorej sa teší veľkému záujmu.

 

Moderná technológia a moderné možnosti

Stellar je open-source platforma založená na rozšírenej verzii blockchainovej siete a disponujúca vlastnou e-mincou Stellar Lumens. Tento systém umožňuje emitovať tokeny, opierať sa o vlastnú decentralizovanú burzu DEX a mnoho ďalších eventualít.

Jednou z nich je praktická možnosť uskutočňovania transakcií a budovania trhov na základe všetkých druhov finančných nástrojov, čo znamená, že prostredníctvom Stellaru je možné vykonávať emisie akéhokoľvek aktíva vo forme tokenu. Systém umožňuje výmenu nielen ďalších e-mincí, ale aj mien, cenných papierov a surovín, čo z neho urobilo univerzálnu investičnú platformu. Navyše akákoľvek organizácia môže so sieťou Stellar integrovať svoje služby prostredníctvom premosťovacieho servera, tzn. brigde servera.

Pravidelné práce na vývoji Stellaru spôsobili, že tento systém nielenže splnil všetky očakávania, ale zároveň sa stal revolučnou platformou pre sprostredkovanie investičných operácií, ktorá disponuje svojou vlastnou kryptomenou – Lumens.    

Stellar Lumens je inflačná kryptomena s fixnou mierou inflácie do 1 % ročne, ktorá nemá obmedzenú maximálnu ponuku. Vďaka tomu je Lumens využívaný na pokrytie transakčných poplatkov v sieti.

Bezpečné uchovávanie – ako Stellar získať a uložiť?

Rozvoj Stellaru spôsobil, že sa táto platforma dostala vysoko nad rámec klasického vnímania kryptomien a stala sa integrálnym platobným systémom. Zdalo by sa, že ho budú používať iba profesionáli. V skutočnosti sa však dá získať a uložiť ako takmer každá iná kryptomena. Je tu jeden malý rozdiel. Stellar má totiž väčšie požiadavky na uchovávanie.

Väčšina kryptomien je uchovávaná na klasických platformách, ktoré ponúkajú prístup k virtuálnej peňaženke. Jej založenie je pomerne jednoduché, takže nevyžaduje až také odborné znalosti. Trochu inakšie je to v prípade Stellaru, ktorého moderná technológia vyžaduje zodpovedajúco prispôsobený systém e-peňaženky. Vo výsledku môže byť pre menej skúsených investorov ťažké zvoliť správnu platformu s virtuálnou peňaženkou.

V takomto prípade stojí za to využiť pomoc sprostredkovateľov, ktorí si platformu vyberajú samostatne a zakladajú na nej účet. Aby sa zabránilo krádeži prihlasovacích údajov, tieto sú prístupné iba v offline verzii a odosielané klientovi. Na takomto princípe o.i. funguje Balíček Stellar.